# Obiective turistice in Arad – Villa Cristian
+(40) 726-288850 - office@villacristian.ro

Single Blog Title

This is a single blog caption
12 mart.

Obiective turistice in Arad

Biblioteca Judeteana „A.D. Xenopol”
adresa: str. Gheorghe Popa 2-4
Cladirea bibliotecii, realizata in stil secession, a fost construita in anul 1913.
Prima biblioteca din Arad a fost construita in anul 1881 si continea 1.523 volume. De-a lungul timpului, cu ajutorul subventiilor si al donatiilor, numarul cartilor a crescut. In anul 1931, datorita sporirii numarului de cititori biblioteca publica si-a mutat sediul in Palatul Cultural. Numarul operelor existente in biblioteca a crescut, o donatie importanta fiind facuta de A.D. Xenopol si Vasile Goldis – 2.032 volume.
Incepand cu anul 1984, sediul biblioteci a fost mutat in actuala cladire din strada Gheorghe Popa. Biblioteca contine in prezent 500.000 volume.

Biserica Catolica si Casa Parohiala din Aradul-Nou

adresa: Calea Timisorii 33
Biserica a fost ridicata intre anii 1812-1821 in stil baroc si a fost declarata monument de arhitectutra.
Casa parohiala a fost construita in anul 1725. Initial, casa a adapostit o manastire franciscana si este considerata cea mai veche casa din Arad.

Biserica Evanghelica Luterana
adresa: Bd. Rebolutiei 61
Biserica a fost ridicata in anul 1906 in stil neogotic, dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay.
Aceasta biserica este cunoscuta si sub numele de „Biserica Rosie” datorita exteriorului acesteia care este realizat din caramida rosie slefuita. Turnul principal ar bisericii are o inaltime de 46m.

Biserica Ortodoxa Sarba „Sfintii Petru si Pavel”
adresa: Piata Sarbeasca 1
Biserica realizata in stilul barocului timpuriu, a fost construita intre anii 1698-1702. In anul 1790 biserica a fost restaurata.

Turnul bisericii, construit din placi de blonz, este realizat in stil rococo. In varful turnului se afla o cruce care a fost fixata pe un glob.

Catedrala Ortodoxa Romana „Sf. Ioan Botezatorul”
adresa: Piata Catedralei 1
Catedrala a fost construita intre anii 1862-1865 in stil baroc, dupa planurile arhitectului Antoniu Gzigler. In anul 1966, interiorul catedralei a fost decorat cu fresce iu stil bizantin de catre pictorul Eremia Profeta.

Catedrala Romano-Catolica
adresa: Bd. Revolutiei 96A

Catedrala a fost construita intre anii 1902-1904 in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabacovics. Constructia impresioneaza prin monumentalitatea coloanelor si prin stilul boltit in care a fost realizata intrarea principala. O copie a sculpurii celebre „Oieta” a lui Michelangelo, aflata la Catedrala „San Pietro” din Roma, se afla deasupraportii de acces din catedrala.


Cetatea Aradului

situata pe malul raului Mures

Cetatea a fost ridicata intre anii 1762-1783 dupa sistemul vauban, conform planurilor arhitectului austriac Filip Ferdinand Harsch. Cladirea a fost ridicata la cererea imparatesei Maria Tereza. Construita in forma de stea cu sase colturi, cladirea era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri. In incinta complexului se gasea o capela care fusese construita o data cu cetatea. Poarta principala si cladirile din interior au fost construita in stil baroc.

Palatul administrativ
adresa: Bd. Revolutiei 75
A fost construit intre anii 1872-1874 dupa planurile arhitectului Pekar Francisc.
Din punct de vedere arhitectonic, cladirea imbina stilul neorenascentist flamand cu stilul primariilor medievale tarzii. Turnul palatului are o inaltime de 54 m. In anul 1878 a fost adus din elvetia orologiul din turnul palatului. Cladirea adaposteste Primaria, Prefectura, Consiliul judetean.

Palatul Cultural
adresa: Piata Geroge Enescu 1

A fost construit intre anii 1911-1913 dupa planurile arhitectului Ludovic Szantay, la initiativa societatii culturale Kolecsey.
Din punct de vedere arhitectural, cladirea reprezinta o combinatie de mai multe stiluri: clasic, renascentist italian, gotic francez, baroc francez si roman. Fatada este in stil electic si este decorata cu un bazorelief inchinat muzelor. Ornamentatia interioara a fost restaurata intre anii 1978-1980 de catrre fratii Milataller iar fresca este poleita cu foita de aur. Ornamentatia holului principal este realzata in stil secession . Ferestrele sunt originale si sunt realizare in stil nouveau-art. Pictura de pe bolta cupolei reprezinta sistemul solar si cometa Haley.
De-a lungul timpului, Palatul Cultural a fost gazda unor mari porsonalitati ale lumii artistice: Geroge Enescu, Richard Strauss etc.
In prezent Palatul Cultural adaposteste Filarmonica de Stat si Complexul Muzeal Arad.

Teatrul de Stat
adresa: Bd. Rebolutiei 103
Cladirea care astazi adaposteste Teatrul de Stat a fost construita intre anii 1872-1874 in stil neoclasic.
Teatrul de Stat a luat fiinta la 1 octombrie 1948 iar la 4 noiembrie 1948 a avut loc spectacolul de inaugurare.
La inceputul anilor ’60 cladirea a fost refacuta deoarece fusese distrusa intr-un incendiu.

Vechiul turn de apa

Situat la intersectia strazilor Ioan Rusu Sirianu si P.I. CeaikovskiTurnul a fost construit in anul 1896 iar in 1927 a fost restaurat. Motivul principal pentru care a fost construit este alimentarea cu apa potabila orasului Arad. Turnul are o inaltime de 25 m, are aspectul unei fortificatii si se remarca datorita decoratiilor ferestrelor si balcoanelor.

Strandul Neptun – este am plasat in bucla Muresului, unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement de acest gen din tara. Strandul ocupa o suprafata de peste 20 hectare de verdeata, incluzA?nd bazine de inot, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, cluburi, discoteci, peste 1500 de cabine si 300 de casute tip camping.

Faleza Muresului – unde se afla Parcul Copiilor si Parcul Eminescu, Parcul Europa si unde au loc festivitati cu ocazia Zilei Europei, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii.

Paduricea – situata in apropierea Pietei Podgoria. La sfA?rsitul secolului al XIX-lea, zona verde era mult mai intinsa, lacul natural de aici fiind inconjurat de o mica padure.

Padurea Ceala – este situata la 2 km de Arad si se intinde pe o suprafata de 1560 ha, fiind unul din locurile preferate ale aradenilor pentru petrecerea timpului liber. Tot aici se afla si Lacul Moltaret. Un loc deosebit de pitoresc este Insula Mures, situata la marginea sudica a padurii. Pe insula formata de albia principala a rA?ului Mures si de un brat lateral al acestuia, se afla numeroase case de odihna si cabane.

Padurea Vladimirescu – situata in apropierea comunei cu acelasi nume, la o distanta de 7 km de Arad Este o zona cu vegetatie si fauna specifica padurilor de lunca.

Podgoria Minis-Maderat – situata la aproximativ 30 km de Arad, la poalele Muntilor Zarand. Este o zona cu bogata traditie viticola, cu lacuri de agrement si pescuit, cetati medievale, muzee si vechi lacase de cult. De aici pornesc si numeroase trasee marcate catre creasta si vaile Muntilor Zarand.

Strandurile termale – situate in Curtici, Macea, Sofronea sau Dorobanti si aflate la o distanta de 25 km de Arad, unde sunt bazine cu apa geotermale ce atinge 58 de grade C.

Lasă un răspuns

Translate »